Uzay, gezegenler ve yıldızlar dışında birçok gök cismine ev sahipliği yapıyor. Bu gök cisimlerinden bazıları ise bizler için önemli tehlikeler oluşturabilme potansiyeli barındırıyor. Asteroit ve diğer gök cisimlerinin oluşturabileceği tehlikeleri önceden tespit edebilmek adına ise uzayı uzun zamandır gözlemliyoruz.
Yeni tespit edilen bir asteroit dünyamız için tehlike oluşturabilir
Uzaydan gelebilecek tehlikeleri gözlemleyen Vera C. Rubin Gözlemevi, potansiyel olarak tehlike oluşturabilecek ilk asteroiti tespit etmiş durumda. Gözlemevinin çalışmaları sonucunda ortaya koyan bir algoritma, bir asteroitin ilerleyen dönemde dünyamız için tehlike oluşturabileceğini ortaya koyuyor.
Asteroit 2022 SF289, şu anda Dünya’dan yaklaşık 600 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık olarak 180 metre boyunda bulunan bu gök cismi, potansiyel olarak tehlikeli asteroit (PHA) sınıfında yer alıyor. Dünya’nın Güneş ile olan mesafesinin yaklaşık 4 katı uzaklıkta olan bu asteroit, yörüngesi itibarıyla bizlere tehlike yaratabilir.
Potansiyel olarak tehlikeli olarak kabul edilen astreoitler NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı tarafından gezegenimizin atmosferinden geçerken hayatta kalacak kadar büyük kabul edilen ve düştüğü alanda büyük hasara neden olabilecek gök cisimleri olarak ifade ediliyor.
Ancak uzmanlar şimdilik herhangi bir tehdit olmadığını belirtiyor. Daha önce de potansiyel olarak tehlikeli olarak nitelendirilen asteroitlerin Güneş sistemize girdiğini ancak herhangi bir tehlike oluşturmadan ayrıldığı vurgulanıyor. Asteroit 2022 SF289 için de uzmanların beklentisi aynı yönde.
2022 SF289 ile ilgili önemli olan bir diğer önemli nokta ise HelioLinc3D adlı yeni bir algoritma tarafından tespit edilmiş olması. Bu algoritma sayesinde Dünya’ya tehlike oluşturabilecek gök cisimlerinin daha az gözlem yapılarak ortaya konabileceği ifade ediliyor. Bu sayede gözden kaçan tehlikelerin oluşmasının da önüne geçilecek.
Uzay birçok bilinmez ile dolu. İnsanoğlu ise sürekli uzayı gözlemleyerek olası tehlikelerden korunmaya çalışıyor. Peki siz olası bir asteroit tehlikesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.