Sozcuk.Net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Çinli şirket, roket yakıtı olarak metan kullandı!

Çinli şirket, roket yakıtı olarak metan kullandı!

Admin Admin - - 3 dk okuma süresi
27 0

Günümüzde özel şirketler uzay yolculuğunda önemli bir rol üstleniyor. Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX ve Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin şirketleri bunun en önemli örnekleri. Bu iki şirket uzaya çıkmak konusunda araştırmalarını sürdürürken Çinliler de önemli başarılara imza atmaya başladı.

Landscape yeni roket yakıtı ile öne çıkıyor

Çin’deki özel bir uzay şirketi, metan yakıtı kulanan roketini yörüngeye fırlattı. Landspace’in metan yakıtlı roketi, yeniden kullanılabilir özelliği ile dikkat çekeren, daha temiz ve daha güvenli uzay yolculuklarının da önünü açacak gibi görünüyor.

Salı günü Gobi Çölü’ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden Zhuque-2’i fırlatan şirket, görevin başarı ile tamamlandığını açıkladı. Şirket daha önce kasım ayı içerisinde başarısız bir girişi yapmış, Zhuque-1, içerisindeki 14 uydu ile birlikte patlamıştı.

Bu başarısız görevin ardından Zhuque-2 ile yeniden yörüngeye çıkan Landscape, bu sefer rokette herhangi bir yük taşınmadığını açıkladı. 49,5 metrelik roket, 243 ton itme gücü üretebilen gaz jeneratörü motorlarına sahip. Landspace, roketlerinin 6 ton ağırlığındaki yükleri alçak Dünya yörüngesine veya 4 tonluk yükü Güneş ile senkronize bir yörüngeye taşıyabileceği iddiasında.

Landscape’in roketinin en çok öne çıkan özelliği ise yakıt olarak metan kullanması. Uzay endüstrisi, şu anda kullanımda olan sıvı hidrojen, kerosen ve diğer itici gazlardan daha temiz ve daha güvenli olduğu ifade edilen metanı, yeni nesil roket yakıtı olarak kullanmayı düşünüyor. Bu konuda öncülüğü ise Landscape üstlenmiş durumda.

Diğer yandan SpaceX, yeni nesil Starship roketlerine güç sağlamak için sıvı metan yakıtı kullanmayı planlıyor. Relativity Space, Rocket Lab ve Blue Origin de yeni nesil araçlarında roket yakıtı olarak metanı kullanmayı hedefleyen şirketler arasında.

Çinli Landscape, metan yakıtlı roketi ile uzay yarışında önemli bir başarıya imza attı. Peki siz metan ve diğer roket yakıtları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: shiftdelete.net

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir