ABD‘deki elektrikli araç sektörü, beklenenden düşük talep ile karşı karşıya kalırken önde gelen batarya üreticileri, Kuzey Amerika’daki yatırımlarını düşürüyor ve işçi çıkarmaya başlıyor. Örneğin, LG Energy Solution son olarak Michigan’daki fabrikasında 170 işçiyi işten çıkardığını açıkladı.
LG Energy Solution gibi şirketler; General Motors, Honda ve Hyundai gibi otomobil devleriyle ortak girişimler yürütüyor. Aynı zamanda Güney Koreli pil üreticisi SK On, Ford ile 2021’de imzaladığı 11 milyar dolarlık anlaşmaya rağmen Georgia’daki fabrikasında üretimi azalttı ve işçileri izne çıkardı. SK ayrıca Eylül ayında aynı fabrikada 100’den fazla işçiyi işten çıkardı ve Kentucky’de Ford ile ortak bir girişim olan ve 2026’da faaliyete geçmesi planlanan ikinci bir fabrikanın açılışını erteledi.
Jeonbuk Otomotiv Yakınsama Teknolojisi Enstitüsü Başkanı Lee Hang-koo, sektördeki durum hakkında, “Piyasa bir düzeltme sürecinden geçiyor gibi görünüyor. Sektöre çok kısa sürede çok fazla yatırım yapıldığı için kapasite fazlası endişesi giderek artıyor,” şeklinde değerlendirmelerde bulundu
Devlet üretim kapasitelerini genişletme planlarını askıya aldı
Başkan Joe Biden’ın iklim mevzuatı kapsamındaki vergi kredilerinin yardımıyla Güney Koreli batarya şirketlerinin Kuzey Amerika’daki otomobil üreticileriyle ortaklıklar kurarak ABD‘deki elektrikli araç üretimine entegre olmalarıyla paralel bir seyir izliyor. Ancak Ford, GM ve Tesla gibi şirketler, beklenenden daha düşük olan tüketici talebi nedeniyle elektrikli araç üretim kapasitelerini genişletme planlarını askıya aldı.
LG Energy Solution, Michigan’daki tesis genişlemesinin tamamlanmasının ardından yaklaşık 1.000 işçiyi daha işe almayı planladığını belirtti. Ancak UBS’in akü analisti Tim Bush, talepteki düşüşün özellikle eski otomobil üreticileri Ford ve GM’ye ait olduğunu belirtti. ABD elektrikli araç pazarı büyüme tahminlerini yüzde 45’ten yüzde 10’a düşürdüklerini açıkladı.
Bush ayrıca, uygun fiyatlı elektrikli araçların talep görememesine ilişkin, “SUV’lar, kamyonetler ve 80.000 dolardan fazla maliyeti olan otomobiller satıyorlar, ancak giriş seviyesi veya kitlesel pazar aracı olarak çok az seçenek var” dedi.
Sonuç olarak, Bush, Güney Koreli ve Japon otomobil üreticileriyle Tesla’nın, büyük hibrit ve elektrikli araç stoklarına sahip olmaları ve batarya üreticileriyle olan iş birlikleri sayesinde pazar zorluklarını daha iyi aşabileceklerini ifade etti.
Japon Panasonic ise daha pahalı Tesla modelleri için batarya üretimini azalttığını ancak daha ekonomik IRA kapsamındaki Tesla’lar için ABD’deki Nevada fabrikasına yatırım yapmaya devam ettiğini duyurdu. Şirket, Kansas’ta inşa ettiği ikinci tesise ek olarak üçüncü bir ABD fabrikası kurma olasılığını da değerlendiriyor.
Jefferies analistlerinden Atul Goyal, bu konuda yaptığı değerlendirmede, “Onlar (Panasonic) kesintiye gitmek zorunda değiller. Ölçek büyütmek zorundalar. Şimdi üçüncü bir fabrika için plan yapmak zorundalar,” ifadelerine yer verdi.